go_to_content

Om optimaal te kunnen profiteren van de fiscale voordelen van een bedrijfswagen  is het cruciaal om de definities en voorwaarden die de Belastingdienst omtrent bedrijfsauto's stelt te begrijpen. In de ogen van de Belastingdienst heeft een bedrijfswagen te maken met als ascpecten als het  type voertuig en hoe een voertuig wordt gebruikt. Hier is een overzicht van de belangrijkste punten:

Wat is een bedrijfswagen? (grijs kenteken)

In het algemeen wordt een bedrijfswagen beschouwd als een voertuig dat uitsluitend of grotendeels wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit omvat voertuigen met een grijs kenteken, zoals bestelwagens en bedrijfswagens die specifiek zijn ontworpen voor het vervoer van goederen en materialen. Deze voertuigen komen in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen, zoals lagere bijtellingstarieven en mogelijkheden voor aftrek van btw en kosten.

Voorwaarden om een bedrijfswagen te rijden

Als ondernemer zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen bij het rijden van een bedrijfswagen:

  • Aantoonbaar zakelijk gebruik: Om te profiteren van belastingvoordelen, moet het voertuig aantoonbaar voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Dit betekent dat het grootste deel van het gebruik gerelateerd moet zijn aan je bedrijfsactiviteiten.

  • Bijtelling: Indien de bedrijfswagen ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, moet je mogelijk bijtelling betalen. Dit is een bedrag dat wordt toegevoegd aan je inkomen en moet je belasting over betalen. Het exacte bijtellingstarief hangt af van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto.

  • Rittenregistratie: Het is essentieel om nauwkeurige administratie bij te houden van het zakelijke en privégebruik van het voertuig. Dit omvat het bijhouden van kilometers, bestemmingen en doeleinden van elke rit.

Voorwaarden van de Belastingdienst

 

Een bedrijfswagen krijgt een grijs kenteken wanneer deze:

  • Voornamelijk is ingericht voor goederenvervoer (en dus niet geschikt is voor privégebruik)
  • Niet zwaarder is dan 3.500kg (daarboven wordt de auto beschouwd als vrachtauto)
  • Een vlakke laadvloer heeft over de hele breedte en lengte van de laadruimte en de laadruimte geen zitplaatsen heeft

Voorwaarden voor ondernemers

Als ondernemer dien je  aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en je hebt een btw-nummer
  • Minimaal 10% van de jaarlijks verreden kilometers met de bedrijfswagen zijn zakelijk
  • De bedrijfswagen staat op jouw naam (dit geldt niet voor full operational lease)

Onze deskundige begeleiding

We begrijpen we dat elke organisatie uniek is. Onze ervaren adviseurs staan klaar om samen met jou op maat gemaakte leasingoplossingen te bieden die aansluiten bij jouw bedrijfsdoelen en fiscale strategieën. We helpen je bij:

  • Het begrijpen van de belastingimplicaties van zakelijk leasen.
  • Het kiezen van het juiste type lease (operationele lease, financiële lease, etc.).
  • Het optimaliseren van je wagenpark voor maximale kostenefficiëntie.

Belangrijke update 2023: De overheid heeft bekend gemaakt dat de vrijstelling op BPM voor grijze kentekens per 1-1-2025 komt te vervallen.

Wil je advies over de aanschaf van een bedrijfswagen neem dan contact op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in. 

 

Terug naar vorige pagina