Oplaadmogelijkheden
Thuis of op kantoor opladen
De meeste elektrische auto’s zijn aan een normaal stopcontact op te laden. Je kan de auto feitelijk overal opladen, maar dan heb je wel geduld nodig. Zeker als de auto een grote accucapaciteit heeft. De beste optie is vaak om een oplaadstation te laten installeren, zodat je thuis of op kantoor altijd snel en makkelijk kunt opladen.
Laadstations voor thuis of op kantoor
Heb je een elektrische auto, dan is het praktisch om een eigen laadstation thuis of op kantoor te laten installeren. Het kan namelijk tot wel 17 uur duren voor een elektrische auto volledig is opgeladen, afhankelijk van de accucapaciteit van de auto. Heb je een eigen terrein, garage of oprit, dan kan je een laadstation laten installeren. Kan je niet op eigen terrein parkeren, dan moet het laadstation in openbare ruimte worden geplaatst. Je bent afhankelijk van de geldende beleidsregels in jouw gemeente of er een laadpaal mag worden geplaatst bij een openbare parkeerplaats. In elk geval moet je hiervoor een vergunning aanvragen. Deze parkeerplaats blijft dan voor alle elektrische auto's beschikbaar.
Het aanschaffen van een laadstation
De kosten van het installeren van het laadstation zijn afhankelijk van je specifieke situatie. Voor het aanschaffen van het laadstation kan je mogelijk gebruikmaken van de MIA-subsidie. De kosten van het laadstation kunnen ook worden opgenomen in het leasetarief. In dat geval worden de kosten verdeeld over de looptijd en hoeft u het laadstation aan het einde van de looptijd niet in te leveren. Met een laadstation thuis kan je bovendien de stroomkosten in overleg declareren bij uw werkgever.
Kies het vermogen dat past bij je auto
Er zijn twee soorten laadstations. Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een 230V aansluiting en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast heeft een 1-fase aansluiting. Het is vaak ook mogelijk een 3-fase laadstation te installeren. Deze maakt gebruik van 3 keer 230V en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Het voordeel van een 3-fase aansluiting is dat de auto sneller oplaadt. Heb je geen 3-fase aansluiting, dan kan je uitbreiding aanvragen bij de netbeheerder. Let wel: niet elke auto is geschikt is voor een 3-fase lader.
Onderweg opladen
Publieke laadstations
Publiek laden kan inmiddels bij ruim 60.000 laadpunten in Nederland. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen die je kunt gebruiken om de auto bij deze stations op te laden, maar ze maken allemaal gebruik van een gestandaardiseerd systeem. Wij adviseren je graag welke pas geschikt is voor jouw gebruik.
Er zijn publieke gelegenheden die vanuit een service-oogpunt de mogelijkheid bieden elektrische auto’s op te laden. Bij zulke aanbieders gelden vaak aantrekkelijke tarieven per kWh. De tarieven lopen echter zeer uiteen. Er zijn aanbieders die een laag starttarief rekenen voor het opladen van de auto, maar daardoor hogere tarieven rekenen per kWh. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.
Snel-laadstations
Snel-laden is bedoeld om onderweg een accu in korte tijd bij te laden, zodat je op een dag langere afstanden aflegt. Snel-laders staan dan ook vooral bij tankstations aan de snelweg. Hier kan je in de meeste gevallen gewoon met de reguliere laadpas terecht. Bijna alle elektrische auto’s kunnen tegenwoordig ook snel-laden. Het opladen gaat tot 80% van de accucapaciteit. Meer dan 80% snel-laden heeft vaak ook geen zin: na ongeveer 80% gaat de laadsnelheid hard achteruit omdat de accu dit niet aan kan. Het is dan ook sneller en goedkoper om te gaan rijden en later weer tot 80% op te laden. Let wel: op dat moment is ook maar 80% van de range beschikbaar.