Werkgeversvergoeding thuisladen EV’s in 2024
Als je in een zakelijke leaseauto rijdt die brandstof gebruikt, dan vergoedt de werkgever in de meeste gevallen de brandstofkosten. Dit kan via een tankpas van de zaak of door het bijhouden van een kilometeradministratie. Als je zakelijk in een elektrische auto rijdt, werkt dit iets anders. In plaats van je brandstofkosten vergoed te krijgen, kan je werkgever een laadstation ter beschikking stellen of je toestaan je elektrische leaseauto op hun kosten op te laden. Hoe zit het met de werkgeversvergoeding in 2024 nu er geen prijsplafond meer geldt?
Werkgeversvergoeding voor elektrisch Laden in 2024
In 2023 was er een tijdelijk energieprijsplafond ingesteld om huishoudens en kleine bedrijven te beschermen tegen de stijgende energiekosten. Nu in 2024 de spelregels weer zijn veranderd en het prijsplafond niet meer van kracht is, zijn de kosten voor het elektrisch laden van auto's weer gebaseerd op de actuele markttarieven. Dit heeft implicaties voor zowel werkgevers als werknemers die gebruik maken van elektrische leaseauto's.
Werkgeversvergoeding voor thuis opladen
Als je een leaserijder bent die zijn auto thuis oplaadt, is het belangrijk om de nieuwe regelingen omtrent de werkgeversvergoeding voor elektrisch laden te begrijpen. Hier zijn de belangrijkste punten voor 2024:
- Automatische Vergoeding via de thuislaadpaal: Als het leasecontract, de slimme laadpaal en de laadpas op naam van de werknemer staan, worden de gebruikte laadkosten automatisch naar de werkgever verzonden. De werknemer hoeft in dit geval niets extra te doen.
- Handmatige declaratie van kosten: Werknemers kunnen hun stroomkosten ook handmatig doorgeven aan de werkgever. Dit kan door de verbruikte kilowattuur (kWh) te vermenigvuldigen met het tarief dat geldt voor thuisladen. Het is belangrijk om maandelijks de meterstand te controleren en de kosten overeenkomstig bij te houden.
- Beheer van energiekosten: Gezien de fluctuaties in energieprijzen, blijft het cruciaal voor werknemers om hun energiekosten proactief te beheren. Dit voorkomt dat er meer wordt gedeclareerd dan daadwerkelijk is verbruikt, wat anders als belastbaar inkomen beschouwd zou kunnen worden.
- Onbelaste Reiskostenvergoeding: Voor werknemers zonder leasecontract, die de auto op eigen naam hebben staan, blijft de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer van kracht. Dit geldt ook wanneer gebruik wordt gemaakt van openbare laadpalen.
Vooruitkijken
Terwijl we ons aanpassen aan de veranderde energiemarkt in 2024, blijft het belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om op de hoogte te blijven van de laatste regelingen en vergoedingen. Dit helpt om efficiënt en kosteneffectief gebruik te maken van elektrische voertuigen binnen het bedrijf.
Heb je naar aanleiding van het lezen van deze tekst nog vragen of ben je op zoek naar een laadpaal oplossing? Neem dan contact op 0341 76 00 88.