Auto van de zaak: Waar moet je rekening mee houden?!
Auto van de zaak: Waar moet je rekening mee houden?!
Je mag van je werkgever een auto van de zaak gaan rijden. Dat is natuurlijk mooi nieuws. Je googled de auto die je wilt en ziet jezelf er al in rijden.
Maar voordat je een auto zakelijk least, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog hebben we die zaken voor je op een rijtje gezet
Fiscale bijtelling
Een van de belangrijkste dingen om te begrijpen wanneer je een auto van de zaak krijgt, is de fiscale bijtelling. De fiscale bijtelling is het bedrag dat wordt toegevoegd aan je belastbare inkomen als gevolg van het privégebruik van de auto. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door de fiscale waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de brandstofsoort. Je kunt hier alles over bijtelling lezen.
Het is belangrijk om te weten wat de fiscale bijtelling voor jouw specifieke auto is. De bijtelling zijn namelijk de kosten die je als werknemer zelf betaald. Op onze website staat bij ieder model de bijtelling al voor je berekend zodat je precies weet wat een auto je gaat kosten.
Budget
Als je van je werkgever een leaseauto mag gaan rijden ben je gebonden aan het budget wat hij beschikbaar stelt. In de meeste gevallen is dat een vast bedrag per maand.
In sommige gevallen mag je van je werkgever het budget overschrijden door middel van een eigen bijdrage. De voordelen hiervan zijn dat je een auto die net buiten het budget van je werkgever ligt kan kiezen en de kosten hiervan mag je aftrekken van de fiscale bijtelling.
Kilometrage en looptijd
Je werkgever wil graag dat je een bepaalde periode met een auto doet en een maximaal aantal kilometers per jaar af mag leggen. De looptijd en het aantal kilometers zijn van invloed op het maandbedrag. Een langere looptijd zorgt voor een lager maandbedrag en meer kilometers resulteren in een hoger maandbedrag.
In de meeste gevallen werkt een werkgever met een normbudget. Hou met het uitzoeken van een auto dus rekening met het budget in combinatie met kilometrage en looptijd.
Reparaties, onderhoud en banden
De meest voorkomende leasevorm is ‘full operational lease' . Dat houdt in dat kosten voor reparaties, onderhoud en banden zijn opgenomen in het contract. Daar hoef je met een auto van de zaak dus geen rekening mee te houden.
Check wel van tevoren wat de regels zijn voor reparaties en onderhoud. Als je auto kapot gaat of onderhoud nodig heeft, moet je weten wie je moet bellen en wat de procedure is voor het laten repareren van de auto.
Sommige werkgevers/leasemaatschappijen hebben afspraken met bepaalde garages of dealers, terwijl anderen je vrij laten om zelf een reparateur te kiezen. Het is belangrijk om te weten wat de regels zijn, om te voorkomen dat je onnodige kosten maakt.
Verzekeringen en vervangend vervoer
Net als reparaties en onderhoud zijn verzekeringen standaard opgenomen in het leasecontract. Vervangend vervoer en winterbanden zijn niet standaard opgenomen in een leasecontract maar kunnen optioneel worden toegevoegd.
Als berijder van een lease auto heb je te maken met eigen risico. De voorwaarden kunnen per leasemaatschappij verschillen, belangrijk om van te voren te controleren.
Het is wel goed om de voorwaarden van de verzekering te checken. Als je via Leaselinq leaset ben je altijd goed verzekerd. In onze voorwaarden zit standaard een Schade Verzekering Inzittenden (SVI).
Brandstofkeuze
Maakt het uit welke brandstof een auto gebruikt? Sommige werkgevers laten je vrij in de keuze die je maakt maar er zijn ook werkgevers die voorkeur voor een brandstof hebben. Bij bedrijven die verduurzamen hoog in het vaandel hebben staan is de keuze voor een elektrische auto bijvoorbeeld verplicht. Het is belangrijk om de regels omtrent brandstof af te stemmen.
Bovendien is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor de kosten van brandstof en onderhoud. Brandstof wordt vrijwel altijd vergoed door de werkgever maar stem dit voor de zekerheid altijd af met je werkgever.
Rijd veilig en verantwoordelijk
Als je een auto van de zaak krijgt, moet je verantwoordelijkheid nemen voor het veilig en verantwoordelijk rijden. Houd er rekening mee dat je als werknemer het visitekaartje van je bedrijf bent wanneer je op de weg bent. Dit betekent dat je je aan de verkeersregels moet houden en voorzichtig moet zijn tijdens het rijden.
Rijd niet te snel, houd je aan de maximumsnelheid en vermijd gevaarlijke situaties. Zorg er ook voor dat je de auto goed onderhoudt en regelmatig controleert op eventuele problemen. Dit zal niet alleen helpen om de auto in goede staat te houden, maar ook om ongevallen te voorkomen.
Communicatie met je werkgever
Het is belangrijk om een goede communicatie te onderhouden met je werkgever als je een auto van de zaak hebt. Bespreek de regels en procedures voor het gebruik van de auto en zorg ervoor dat je begrijpt wat er van jou wordt verwacht. Als er problemen zijn, of als je vragen hebt, wees dan niet bang om deze te bespreken met je werkgever.
Bij de meeste bedrijven wordt gewerkt met een autoregeling. Hierin staan alle regels opgenomen. Je kunt deze alvast opvragen bij je werkgever zodat je bekend bent met de speelregels.
Nu weet je waar je rekening mee moet houden met een auto van de zaak
Je weet nu waar je aan moet denken als je je lease auto uit gaat zoeken. Als je zorgt dat je binnen je budget blijft zijn vrijwel de enige kosten waar je rekening mee moet houden de fiscale bijtelling.
Heb je al een auto op het oog en wil je weten wat je per maand aan bijtelling kwijt bent? Dan kun je met onze calculator je bijtelling berekenen.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of heb je algemene vragen over leasen dan kun je het contactformulier invullen of direct contact opnemen met een van onze experts door te bellen met 0341 – 76 00 88