go_to_content

De toekomst van operational lease

Dat operational lease al geruime tijd een populaire optie is voor bedrijven, is geen geheim meer. Maar wat heeft de toekomst in petto voor operational lease? In dit blog zoomen we in op trends en ontwikkelingen die de komende jaren van invloed zouden kunnen zijn. 

Duurzaamheid als prioriteit voor veel bedrijven

In de toekomst zal duurzaamheid een nog grotere rol gaan spelen in het bedrijfsleven, ook als het gaat om wagenparkbeheer. Bedrijven zullen steeds meer streven naar groenere oplossingen, zoals elektrische of hybride voertuigen. Dit betekent dat we vanuit operational lease het aanbod hierop moeten aanpassen. Gelukkig hebben we bij LeaseLinq al een groot aanbod 100% elektrische auto’s of plug-in hybride auto’s ;-). Dit aanbod zal in de komende jaren alleen nog maar meer worden. Daarbij kunnen we bedrijven adviseren over de juiste laadvoorziening voor thuis of bij het bedrijfspand. De laadvoorziening kan worden opgenomen in het leasecontract, waardoor de kosten worden verspreid over maximaal 60 maanden.

Connectiviteit en data-analyse 

Ook de opkomst van connected cars zal de manier waarop leasemaatschappijen hun diensten leveren veranderen. Door geavanceerde telematica kunnen ze realtime gegevens verzamelen over het gebruik en de prestaties van voertuigen. Deze gegevens zullen worden gebruikt om onderhoud te plannen, brandstofverbruik te optimaliseren en zelfs om predictive analytics toe te passen voor het voorspellen van mogelijke problemen met de auto. 

Flexibiliteit en maatwerk 

Klanten zullen steeds meer behoefte hebben aan flexibele leasecontracten die kunnen worden aangepast aan hun specifieke behoeften. Leasemaatschappijen zullen moeten investeren in systemen en processen die snel en efficiënt kunnen reageren op veranderende eisen van klanten. Dit kan onder meer zijn het aanbieden van kortere contracttermijnen, flexibele kilometerbundels en de mogelijkheid om voertuigen toe te voegen of te verwijderen gedurende de looptijd van het contract.

Digitalisering van processen

Net als in veel andere sectoren zal de digitalisering een grote impact hebben op de operational lease-industrie. Papierloze processen en online self-service portals zullen steeds meer de norm worden. Dit zal niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de klantervaring verbeteren. 

Opkomst van MaaS (Mobility as a Service)

Als reactie op veranderende mobiliteitspatronen en de groeiende vraag naar geïntegreerde mobiliteitsoplossingen, zullen leasemaatschappijen zich meer richten op het aanbieden van MaaS-diensten. Dit kan onder meer het combineren van verschillende vervoersmiddelen, zoals auto's, fietsen en openbaar vervoer in één abonnement omvatten, waardoor klanten een naadloze en flexibele reiservaring krijgen.

Al met al zal de toekomst van operational lease veranderen. Leasemaatschappijen, maar ook intermediairs zoals LeaseLinq, zullen in deze sector moeten blijven evolueren en aanpassen om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften en verwachtingen van klanten. Duurzaamheid, connectiviteit, flexibiliteit, digitalisering en MaaS zullen slechts een aantal van de belangrijkste ontwikkelingen zijn. 

Meer weten over (de toekomst van) operational lease? Neem dan contact op. Wij helpen je graag op weg!