go_to_content

Navigeren door bijtelling in 2024 / 2025

Toen elektrische auto’s relatief nieuw waren, kon je als berijder profiteren van een flinke korting op je bijtellingspercentage. De afgelopen jaren is dat voordeel steeds minder geworden en vanaf 2026 is er geen verschil meer tussen het bijtellingspercentage van een elektrische auto en een benzineauto. Profiteren nu het nog kan dus! 

Hoe bijtelling voor een leaseauto werkt

Even terug naar de basis. Want hoe zit dit nu? Bijtelling is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een leaseauto. Als je de auto voor meer dan 500 privékilometers per jaar gebruikt, moet je bijtelling betalen. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en de cataloguswaarde op het moment van de eerste toelating. 

Een auto van de zaak zou middels operational lease aangeschaft kunnen worden. 

Verschil tussen operational lease en private lease

Operational lease is gericht op zakelijk gebruik, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft en de kosten voor verzekering, onderhoud en belastingen dekt. Private lease daarentegen is bedoeld voor particulieren. De leasemaatschappij blijft eigenaar, maar het contract wordt afgesloten door een individu, inclusief kosten voor gebruik.

Waarom de bijtelling voor een occasion voordelig kan zijn

Wil je bijtellingsvoordeel behalen? Kijk dan eens naar een occasion leaseauto. Je betaalt bij een occasion namelijk het bijtellingspercentage wat in het bouwjaar van die auto gold. Lease je bijvoorbeeld een elektrische auto uit 2022? Dan profiteer je nog van 16% bijtelling voor de cataloguswaarde tot €35.000 en 22% boven dat bedrag. De precieze regels en bijtellingspercentages kun je vinden op onze bijtellingpagina

Lees ook: voordelen van occasion lease voor zakelijke klanten

Bijtelling in 2024

In 2024 blijft het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16% tot €30.000, boven dat bedrag betaal je 22%. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een leaseauto. Gebruik de tool bijtelling berekenen 2024 om te zien hoe deze veranderingen invloed kunnen hebben op jouw financiële situatie.

Vooruitblik naar 2025

In 2025 stijgt het bijtellingspercentage van elektrische auto’s naar 17% tot een cataloguswaarde van €30.000. In 2026 betaal je 22% bijtelling over alle soorten voertuigen, ongeacht of het een EV- of auto op benzine is.

Conclusie

Waar het leasen van een elektrische auto nu nog bijtellingsvoordelen biedt, is dat voordeel in 2026 helemaal verdwenen. Voor meer gedetailleerde informatie en persoonlijk advies over bijtelling en het berekenen ervan, bezoek je onze pagina over bijtelling berekenen of neem je contact met ons op.