Zero-emissiezones stadslogistiek in 2025 een feit
Heb je bedrijfswagens die rijden op benzine of diesel? Dan kan het zijn dat je met die wagens bepaalde binnensteden niet in mag vanaf 2025. Als gevolg van het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 met 49% verminderd zijn. Omdat bestelwagens en vrachtauto’s verantwoordelijk zijn voor een derde van de CO2-emissies voeren 30 tot 40 Nederlandse binnensteden zero-emissiezones in.
In deze blog lees je meer over deze zones.
NB: Ben je van plan een elektrische bedrijfswagen te leasen? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Deze regeling heet de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).
Hier lees je wat de SEBA is en hoe je in aanmerking komt voor deze subsidie.
Wat is een zero-emissiezone voor stadslogistiek?
Een zero-emissiezone (ZE-zone) is een CO2 uitstootvrij gebied rondom een stadscentrum. Je kunt hier dan alleen komen met bestelbussen en vrachtwagen die geen schadelijke stoffen uitstoten (zoals elektrisch of waterstof). Dat betekent dat er een aantal (logistieke) zaken gaan veranderen voor ondernemers nog geen elektrische bedrijfswagen hebben.
Het doel van duurzame stadslogistiek is om de gezondheid en leefbaarheid in steden te verbeteren en CO2-uitstoot te beperken. De verwachting is dat de invoering van zero-emissiezones jaarlijks 1,0 megaton aan CO2-besparing opleveren.
Is een zero-emissiezone hetzelfde als een milieuzone?
Een ZE-zone is niet hetzelfde als een milieuzone. Alhoewel ze beiden het doel hebben om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren verschillen de vereisten voor beide zones van elkaar.
Zero-emissiezones gelden alleen voor zakelijk vrachtverkeer en bedrijfswagens. Bij milieuzones mogen alle oude diesel personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagen en bussen de zone niet inrijden, ook bij particulier gebruik.
Welke gevolgen heeft dit voor jouw wagenpark?
Als je bedrijfswagens hebt die op benzine of diesel rijden en je in stadscentra rijdt is het zaak om actie te ondernemen. Vanaf januari 2025 mogen ze daar niet meer rijden. Je kunt dit doen door je logistieke proces anders in te richten of je huidige bedrijfswagens te vervangen door elektrische bedrijfswagens.
De overstap naar elektrisch rijden kan een behoorlijk impact hebben op jouw bedrijfsvoering. Om deze overgang te stimuleren heeft de overheid een subsidie ter beschikking gesteld; de SEBA regeling (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s)
Hulp nodig met je bedrijfswagens?
Er gebeurt veel op het gebied van wet- en regelgeving omtrent bedrijfswagens. Naast de invoering van emissievrije zones vervalt per 1 januari ook de BPM vrijstelling voor bestelauto’s. Heb je hulp nodig of wil je advies inwinnen omtrent het leasen van bedrijfswagens?
Onze bedrijfswagenspecialisten volgen alle ontwikkelingen op de voet. Je kunt een vraag stellen door te bellen met 0341 76 00 88 of door het contactformulier in te vullen.