Operational lease ZZP
- Wij checken prijzen van meerdere leasemaatschappijen
- Onafhankelijk advies op maat
- Zakelijke leaserijders geven ons een 9,1
- Binnen 15 minuten een offerte op maat
Operational lease ZZP
Ben je zakelijk afhankelijk van je auto? Dan is een auto leasen een slimme optie. Leasen is vaak goedkoper dan het kopen van een auto, waardoor je meer flexibiliteit overhoudt ten opzichte van je budget. Daarnaast ben je alleen verantwoordelijk voor de maandelijkse betalingen. Dit kan je gedurende de looptijd van het leasecontract tot wel duizenden euro’s besparen. Met een zorgvuldige planning kan het leasen van een auto een geweldige manier zijn om geld te besparen en ervoor te zorgen dat je het vervoer hebt dat je nodig hebt om jouw bedrijf effectief te runnen.
Voordelen operational lease als ZZP’er
Als zzp’er heb je vier opties met betrekking tot zakelijk rijden:
1) Een nieuwe auto op de zaak zetten
Bezit je nog geen auto? Dan kan het slim zijn om een nieuwe auto op je bedrijf te zetten. Je krijgt dan fiscale extraatjes zoals:
-
Zakelijke kosten zoals brandstof, verzekering, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting, afschrijvingen, reparaties en parkeerkosten mag je als bedrijfskosten aftrekken van je winst;
-
De btw terugvorderen. Zo betaal je minder inkomstenbelasting;
- De aanschafkosten van de bedrijfsauto mag je van de winst aftrekken. Let wel op, dit doe je verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, dit mag dus niet in één keer.
- Als je je bedrijfsauto ook voor privéritten wilt gebruiken en meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, krijg je te maken met de bijtelling. Dit bedrag wordt opgeteld bij de winst die je bedrijf dat jaar maakt.
Deze optie is dus vooral voordelig als je veel verwacht veel kilometers te rijden of van plan bent de bedrijfsauto langere tijd te houden. Hiervoor is wel een grote initiele investring nodig, wat voor zzp’ers niet altijd uitkomt.
2) Je bestaande auto op de zaak zetten
Ben je al eigenaar van een auto en ben je van plan je auto naast privé ook zakelijk te gebruiken? Dan wordt je bestaande auto gezien als bedrijfsauto. De (actuele!) waarde van de auto wordt dan opgenomen in de beginbalans van je bedrijf. Omdat de auto op je balans staat, kun je profiteren van een aantal fiscale voordelen:
- De kosten van de auto zoals reparaties, afschrijving, motorrijtuigenbelasting, etc. kun je terugboeken als zakelijke kosten.
- Over de zakelijke autokosten betaal je btw, maar niet over je privé kilometers. De btw die je privé betaalde bij de aanschaf van je auto is niet aftrekbaar.
- Bij meer dan 500 km per jaar privé kilometers moet je bijtelling betalen. Blijf je daaronder? Dan hoef je geen bijtelling te betalen.
3) Een zakelijke auto leasen
Wil je als zzp’er liever niet in een keer kapitaal neerleggen? Overweeg dan zakelijke lease, want:
- Je betaalt maandelijks een vast bedrag en weet waar je aan toe bent;
- Alle auto gerelateerde kosten zoals benzine, onderhoud, verzekeringen, wasstraat en parkeren mag je aftrekken van de winst in je aangifte;
- De btw is standaard aftrekbaar.
Je hebt overigens de keuze uit operational lease en financial lease.
1. Bij operational lease zijn de maandelijkse lease facturen volledig aftrekbaar. De leasemaatschappij blijft nog steeds de volledige eigenaar over de auto, waardoor je de waarde van de auto niet op je balans hoeft te zetten.
2. Bij financial lease ben jij de (economisch) eigenaar van de auto en behoort de auto tot je ondernemingsvermogen. De auto wordt gezien als krediet op de naam van je bedrijf, waardoor je de lening afbetaalt in termijnen. Daardoor heb je heb recht op afschrijving en renteaftrek.
4) Je bestaande auto privé blijven rijden
De laatste optie voor zzp’ers is om je privé auto gewoon privé te houden. Je kan dan alle zakelijke gereden kilometers declareren bij je eigen bedrijf. Dit betekent het volgende:
- Je hoeft geen bijtelling te betalen, maar moet wel een duidelijke rittenregistratie bijhouden;
- De btw op onderhoud en reparatiekosten mag je van de zakelijke autokosten aftrekken;
- Je mag € 0,19 per kilometer van je opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die je met je eigen auto maakt;
Let wel op: het privé houden van het zakelijk gebruik van je auto heeft invloed op je bedrijfswinst. Als je een auto privé rijdt en kilometers declareert, zijn alle kosten privé. Hierdoor maak je zakelijk meer winst en daar betaal je belasting over.
Kan je als beginnend zzp’er een auto zakelijk leasen?
Ja, startende ondernemers kunnen tegenwoordig een auto leasen voor hun bedrijf. Zorg ervoor dat je een goed compleet businessplan kan voorleggen of stuur je eerste jaarcijfers door zodra je deze beschikbaar hebt. Houd er ook rekening mee dat de auto wel in verhouding moet zijn met je onderneming. Begin je net? Kies dan eerst een Volkswagen polo in plaats van die dure Audi.
Welke financieringsmogelijkheden zijn er?
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden als je een bedrijfsmiddel wilt aanschaffen. Je kunt ervoor kiezen om een auto te kopen, te huren of te leasen. Welke optie je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals het type middel, de levensduur ervan en je financiële situatie. Koop je de auto, dan ben je er eigenaar van en hoef je geen maandelijkse kosten te betalen. Bij huur is dat wel het geval: je betaalt dan een vast bedrag per maand voor het gebruik van het middel. Lease is een combinatie van kopen en huren: je bent dan niet de eigenaar, maar je kunt wel gebruikmaken van de fiscale voordelen die koop met zich meebrengt. Welke optie je ook kiest, let altijd goed op de voorwaarden die gesteld worden. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Welke vormen van leasen zijn er?
Er bestaan twee soorten leasing - operational lease en financial leasing. Bij operational lease ben je aan het eind van de leaseperiode geen eigenaar en moet je de auto weer inleveren. Maar:
-
Eventuele onderhoudskosten worden in rekening gebracht door de leasemaatschappij.
-
Je kunt het voertuig afschrijven, de rente is aftrekbaar en je kunt de betaalde btw terugvorderen.
Hier lees je meer over deze verschillende leasevormen.
Hoe zit het met bijtelling?
Voor zakelijke privé reizen van meer dan 500 kilometer per jaar wordt een belasting op privé-gebruik geheven. Dit bedrag, bijtelling, wordt opgeteld bij de winst van het bedrijf voor die fiscale periode en moet worden uitbetaald aan belastingen. Wanneer je zakelijk gaat rijden, moet je dus rekening houden met extra kosten. Maar, deze zijn alsnog minder dan wanneer je een zakelijke auto zou kopen. Bijtelling heeft overigens geen invloed op afschrijvingen van de autokosten.
Bedrijfswagen, bedrijfsbus of elektrische auto leasen?
Voor veel ondernemers zijn bestelwagens en bedrijfsbussen een noodzakelijk onderdeel van hun bedrijf. Ze bieden een handige manier om producten of materialen van de ene plaats naar de andere te vervoeren. Maar bestelwagens kunnen duur zijn om rechtstreeks aan te schaffen. Een mogelijkheid om een bestelwagen te financieren is een financiële leasing. Met een financiële lease doe je regelmatige betalingen voor de aankoopprijs van de bestelwagen. Aan het eind van de leaseperiode heb je meestal de optie om de bestelwagen voor een vooraf bepaalde prijs te kopen. Dit kan een goede optie zijn voor ondernemers die bestelwagens nodig hebben maar het zich niet kunnen veroorloven ze rechtstreeks te betalen. Het kan ook flexibiliteit bieden in termen van upgraden of vervangen van bestelwagens als je bedrijfsbehoeften veranderen.
Ben je dagelijks onderweg naar meetings en afspraken? Kies dan eerder voor een elektrische auto. Als zakelijke ondernemer kun je profiteren van extra subsidies zoals de Milieu Investeringsaftrek. Zo houdt je alvast rekening met huidige en toekomstige milieuzones, waardoor je altijd overal snel en zonder problemen naar je klanten kunt rijden.
Nieuw of occasion leasen?
Als je ervoor kiest om een nieuwe auto te leasen, ben je de eerste eigenaar en kunt je jarenlang genieten van die glimmende nieuwe autogeur. Nieuwe auto's hebben meestal ook de nieuwste technologie, wat een groot verkoopargument kan zijn. Aan de andere kant betekent het leasen van een occasion auto dat je een voertuig kunt krijgen die lager in prijs is en misschien al is uitgerust met de functies die je zoekt. Gebruikte auto's worden ook niet zo snel afgeschreven als nieuwe auto's, zodat je op de lange termijn een betere deal kunt sluiten. Uiteindelijk hangt de beslissing om nieuw of occasion te leasen af van je persoonlijke voorkeuren en budget.